Zo wordt die rotklus leuk(er)

tip virtual clara

Onze hond had op een stripboek van de bieb geplast en ik moest gaan opbiechten dat het niet meer terugkwam. Nu is het nooit leuk als er iets misgaat met een biebboek en ik heb zo langzamerhand heus een dikke huid opgebouwd. Maar dit vond ik éxtra erg. Want het was ook nog eens een heel erg leuk stripboek. Mijn dochters van 9 en 11 hadden het verhaal (over stoere Franse kinderen in de Tweede Wereldoorlog) allebei gretig verslonden. De jongste had het me zelfs letter voor letter voorgelezen. En het was óók nog eens gloedjenieuw, het eerste deel van een serie die nog maar net begonnen is!

Al met al drukte het wekenlang op mijn gemoed, mijn aversie voor de aanstaande belastingaangifte verbleekte erbij. Maar de inleverdatum naderde met rasse schreden, dus vanmorgen verzamelde ik al mijn moed en toog met frisse tegenzin naar de bibliotheek. Ik had het moment zorgvuldig gekozen: De kinderen waren allemaal uit logeren en ik ging meteen om 10 uur ’s ochtends, zodat het nog rustig zou zijn. De bieb was inderdaad leeg, toen ik bedrukt naar de balie liep. Mijn hondje (de boosdoener in kwestie) zat braaf buiten te wachten, terwijl ik binnen al half en half rekening hield met een totaal biebverbod. Maar o, wat liep het anders!

De dames van de bieb openden hun etalage en zagen het hondje schattig zitten zijn. Ze vroegen me stralend of het van mij was. Ik biechtte meteen maar op dat dit schatje helaas wel een geweldig stripboek had geruïneerd. Waar de dames zowaar hartelijk om moesten lachen! Ze verzekerden me dat ze een nieuw exemplaar zouden bestellen en waren blij dat de serie mijn meiden zo goed bevalt. De boete was nog geen kwart van het door mij voorziene bedrag en in plaats van een biebverbod kreeg ik leestips! Ik danste bijna naar huis, zo blij was ik. Had ik me dáár nu zo druk om gemaakt?

Nu zijn dames die in een bibliotheek werken natuurlijk wel vaker heel erg aardig (hoe zou dat eigenlijk komen?). Maar ik realiseerde me op de terugweg dat er meer redenen waren dat het zo was gelopen. En dit gevoel van opluchting gun ik iedereen. Dus hier (ruim op tijd voor je belastingaangifte ;)) wat tips van Virtual Clara om een rotklus leuk(er) te maken:

Wanneer ga je het doen?

Plan de rotklus zorgvuldig in: Ruim voor het af moet zijn! Dan geeft het niets als er onverwacht iets tegenzit. En zo is er ook nog tijd voor anderen om to the rescue te komen. Zoek bovendien een gunstig moment. Ik ging expres naar de bieb toen het rustig was (zelfs de aardigste biebdame wordt kribbig als er teveel tegelijk op haar afkomt).

Wat kan er roet in het eten gooien?

Zorg dat je je handen vrij hebt voor de rotklus: Kids de deur uit, partner waar nodig op de hoogte, agenda leeg. Anders wordt die geplande datum voor je het weet door iets anders opgeslokt.

Wat heb je nodig?

Zorg dat je alles bij de hand hebt: Ik had vandaag zowaar genoeg geld én de juiste biebpas bij me. Voor een belastingaangifte heb je natuurlijk je DigiD nodig, maar ook een perforator, genoeg inkt in je printer, de WOZ-waarde van je huis, etc.

Komen er andere mensen bij kijken?

Spark joy als het even kan! Heb je niet direct een schattig hondje bij de hand? Zoek dan een andere manier om iemand blij te maken: Neem bijvoorbeeld iets lekkers mee. Het is fijn om iemand een plezier te doen en blij gezelschap doet wonderen voor je eigen humeur.

Waar ben je bang voor?

Vraag je af wat het ergste is wat er kan gebeuren. En hoe waarschijnlijk is dat? Want, oké, echt reëel was dat biebverbod natuurlijk niet. Is er wel kans op een vervelende consequentie, bedenk dan alvast wat je in dat geval kan doen om de schade te beperken.

Waarom gaat het je aan het hart?

Rotklussen zijn vaak naar, juist omdat het iets betreft wat belangrijk voor je is. Zoals een echt goed boek waar je kinderen plezier aan beleefden. Of je eigen bedrijf, waar je zoveel bloed, zweet en tranen in hebt gestopt. Geniet van de waarde die je daaraan hecht: Is het niet geweldig dat je dat eigen bedrijf hebt waar je nu belastingaangifte voor mag doen? En deel datgene wat je plezier geeft ook als je met de medewerker van de belastingdienst of die boekhouder in de clinch moet! Dan maakt juíst die rotste klus je blij!