Virtual privacy: doe eens een kuurtje!

Een goede secretaresse weet haar mond te houden. Maar dan ben je er nog niet! Of je nu een kletskous bent of een binnenvetter, op internet is iedereen vogelvrij.

Met deze tips van Virtual Clara bescherm je snel en fatsoenlijk je virtuele privacy. Met een heuse virtuele kuur voor wie echt van de hoed en de rand wil weten. Dus zit je na de belastingaangifte nog lekker in je workflow? Gooi dat kuurtje er dan meteen even achteraan!

#ComeToTheDuckSide

Wil je niet dat anderen zien welke informatie jij opzoekt? Via DuckDuckGo vind je alle informatie die je zoekt op laptop, tablet of smartpone. Neem de tijd om het in te stellen, je krijgt er geen spijt van. Begin bijvoorbeeld met de smartphone app, waar je jouw zoekgeschiedenis door vlammen kan laten verzwelgen. Smaakt dat naar meer? Ze hebben ook een fijne Privacy Crash Course!

Internetbankieren

Gebruik voor het internetbankieren altijd de app van je eigen bank. Dat is veel veiliger dan bankieren via de browser. Zit je toch vaak achter je pc te bankieren? Dan is ESET Internet Security misschien wat voor jou. Naast een prima computerscan is er ook een programma voor veilig internetbankieren.

Wachtwoorden

Het is best logisch, maar heel bewerkelijk dat je voor elke website een ander wachtwoord moet gebruiken. Ben je het onthouden moe? Gebruik dan een wachtwoordmanager of digitale kluis om je wachtwoorden in op te slaan. Virtual Clara gebruikt KeePass op haar pc. Dat is lekker solide, maar werkt helaas niet op Apple apparaten. Wil je jouw wachtwoorden vanaf al je apparaten kunnen opzoeken in dezelfde app? Kijk dan eens naar dashlane.com of lastpass.com. Ze hebben allebei een gratis en een betaalde variant.

Een goed wachtwoord bedenk je niet zelf, maar maak je met een generator. Bijvoorbeeld met deze onlinewachtwoordgenerator.

Facebook

Welke gegevens deel jij met Facebook? Zet in ieder geval deze stappen om je privacy te beschermen:

 • Log in bij Facebook en ga naar Instellingen > Privacy.
 • Zet Locatie uit.
 • Selecteer Vrienden bij Wie kan jouw toekomstige berichten zien?
 • Selecteer Vrienden bij Wie kan jou zoeken met behulp van het e-mailadres/telefoonnummer dat je hebt opgegeven?
 • Kies Nee bij Wil je dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar jouw profiel?
 • Nu ga je naar Settings > Tijdlijn en Taggen. Kies Alleen ik of Vrienden bij Wie kan berichten waarin je bent getagd op je tijdlijn zien?
 • Doe hetzelfde bij Wie kan zien wat anderen op jouw tijdlijn plaatsen?

Instagram

Als je Instagram gebruikt, doe dan hetzelfde:

 • Log op je computer in bij Instagram > accounticoontje > tandwiel > Privacy en beveiliging
 • Privé-account > vink aan
 • Activiteitsstatus > vink uit bij Activiteitsstatus weergeven
 • Foto’s van jou > Handmatig toevoegen
 • Menu links > Bevoegde toepassingen > verwijder gekoppelde apps

Smaakt dat naar meer? Of wil je weten waarom het verstandig is dit zo in te stellen? Doe eens een data-detox en zie welke gegevens er allemaal over jou verzameld worden en wat je daar zelf aan kunt doen!

Data detox?

Met de Data Detox Kit volg je online een achtdaagse ‘kuur’, waarbij je elke dag een onderdeel van je digitale persoonlijkheid behandelt. Je ontdekt welke informatie er achter de schermen wordt opgeslagen terwijl jij aan het internetten bent. Je vindt er tips zoals Virtual Clara hierboven heeft overgenomen voor je instellingen op Facebook en Instagram. En een fikse waarschuwing als je gmail en aanverwante producten gebruikt!

De Data Detox Kit is oorspronkelijk ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn. De Friese bibliotheken hebben deze Kit vertaald en geactualiseerd, om inwoners van Friesland te helpen zelf weer grip te krijgen op hun digitale privacy en dat is opgepikt door bibliotheken in de rest van het land. Ook Virtual Clara beveelt deze virtuele kuur van harte aan.