Sint Maarten

Het is 11 november. Snoep! Gezang! Lichtjes in het donker. En natuurlijk Sint Maarten die zijn mantel deelde. Ik vind het een heerlijk feest. Al kreeg die mantel voor mij een paar jaar geleden een onverwachte lading.

Juf Amber liet de ouders van groep 4 kennismaken met nat-in-nat schilderen: Of we in blauw en rood de mantel van Sint Maarten wilden maken. Ze drukte ons op het hart om niet te gaan tekenen, maar het water zijn werk te laten doen. Nu ben ik dol op Sint Maarten, dus ik ging enthousiast aan het werk. En pas toen we elkaars resultaat mochten bewonderen, ontdekte ik het schrille contrast tussen mijn schildering en de rest van de creaties. Een peuter zou het beter hebben gedaan!

Virtual Clara VA notulist secretaresse transcriptie virtual assistant privacy tips

Nu snap ik wel hoe dat komt. Ik ben niet zo visueel ingesteld. Natuurlijk zie ik best wat mooi is en wat niet. En, ja, ik beleef vreugde aan iets moois. Maar het is niet mijn ambitie om iets ‘mooi’ te maken. Ik hecht veel meer waarde aan betekenis. Dus had ik me aan de opdracht gehouden. Ik liet het water zijn werk doen. En dat leverde na een half uur ingespannen werk een betekenisloze rode vlek op in een blauw geheel.

Dat ik instructies letterlijk opvolg, bederft wel vaker mijn plezier in creatieve bezigheden. Zo was er dat poppetje van klei, dat ik zesendertig jaar geleden maakte in de kleuterklas. Ik herinner me nog heel precies dat ik het popje met glazuur aan het bestrijken was. Voel weer hoe superblij en tevreden ik was over mijn creatie. En ik weet dit vooral nog zo goed, omdat ik me al even intens verraden voelde toen juf vervolgens ‘Dit ben ik’ bij onze kunstwerken schreef.

Virtual Clara creatief dit ben ik

Iedereen kan het zien: Dit ben ik beslist niet. Als ik had geweten dat ik mezelf moest maken, had ik natuurlijk nooit zo’n gek mannetje gekleid! En dat de kleuren zo uit zouden pakken, had ik ook niet helemaal verwacht… Aan mijn moeder ging de beladen context volledig voorbij. Ze hing mijn kunstwerk prominent naast haar bed. En daar was de kleiman me jarenlang een doorn in het oog.

Vaak komt het gelukkig op het nippertje nog goed. Met de mantel van Sint Maarten bijvoorbeeld. Toen ik beschaamd met mijn nat-in-nat schildering naar de droogkast sloop, liep de natte verf uit. De rode mantel werd voor mijn ogen in één vloeiende beweging door het blauw in twee stukken gescheurd. Niemand zag dat. Het resultaat was nog steeds niets mooi. Maar daar had ik mijn betekenis.

verslag virtueel clara virtual notulist notulen secretaresse transcriptie objectief neutraal audio-bestand audio-opname geluid notuleren vergaderen vergadering

Soms laat voldoening langer op zich wachten. Zo kwam mijn moeder vorige week ineens met mijn kleipoppetje aanzetten. Er misten wat onderdelen, er stond nog steeds ‘Dit ben ik’. Maar ik was niet boos meer, of teleurgesteld. Ik herinnerde me de vreugde die ik als kleuter voelde toen ik het mannetje maakte, de flow waar ik in zat. En ik was eigenlijk best tevreden met mijn kleurige creatie. Dus na zesendertig jaar omarmde ik mijn frustratie. Nam het poppetje mee naar huis en schreef nadrukkelijk NIET onder ‘Dit ben ik’. Vertelde het verhaal in geuren en kleuren aan mijn dochters. En was mijn moeder alsnog dankbaar dat ze het zo lang voor me heeft bewaard.

Maar vandaag realiseer ik me dat ik de plank nog steeds mis sloeg. In alles wat je maakt, zit een stukje van jezelf. Dus óók in mijn kleiman. Het fantasierijke poppetje, de vele kleuren, het plezier in het maken. Maar ook de schok dat ik het verkeerd had gedaan, niet op had gelet. Mijn behoefte de regels te volgen. Mijn juf had gelijk. Ik ben het wel!


Sint Maarten staat voor naastenliefde, voor barmhartigheid. Vergeet niet barmhartig te zijn voor jezelf! Goed en fout, mooi en lelijk, het is allemaal relatief. Hou van jezelf, hou van wat je maakt. Ook als het anders uitpakt dan je verwachtte. En heb je naasten lief 🙂

Virtual Clara voor incidentele ondersteuning VA secretaresse virtual assistant transcriptie redigeren prijs

Veel plezier op 11 november!