Wat wil je weten?


 

Het sprak altijd vanzelf dat ik (Clara Jonker, 1977) in de Randstad woonde. Tot ik na 34 jaar met man en dochters naar Texel verhuisde en ontdekte dat ik helemaal geen stadsmens ben! Het eiland biedt me geborgenheid, rust en ruimte. En ik houd mijn leven avontuurlijk door te ondernemen. Sinds 2011 werk ik als zelfstandig secretaresse en notulist voor ondernemers en bestuurders van Texel tot Maastricht.

Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren

Mijn gevoel voor taal ontwikkelde ik als kind door alles (maar dan ook echt alles) te lezen wat los en vast zat. En dat ik als notulist op mijn plek ben, bleek al toen ik op het eindexamen Nederlands tot mijn eigen verbazing hele hoge ogen scoorde op de samenvatting. Toch had ik nooit verwacht dat ik secretaresse zou worden.

Ik ging Ruslandkunde studeren en vond een eerste ‘echte’ baan als projectconsultant. Daar ontdekte ik dat werken in de automatisering heel erg leuk is. Ik snap software en ik snap werkprocessen. Maar deze dynamische werkomgeving was ook erg competitief. En ik hou niet van zo’n concurrentiestrijd. In sommige mensen haalt dat het beste naar boven, maar ik word er boos van en verdrietig. Laat mij maar gewoon lekker werken. Snel, praktisch en concreet. En vooral: met en voor elkaar.

Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren

Toen ik eenmaal doorhad dat het werk van een projectconsultant veel weg heeft van secretaressewerk, nam ik  afscheid van de haat en nijd en ging lekker samenwerken! Ik was vier jaar afdelings- en projectsecretaresse bij de Universiteit Utrecht. Daarna zocht ik maatschappelijke meerwaarde in een secretaressefunctie bij Vrouwenopvang Utrecht en toen ik naar Texel verhuisde, kwam ik zomaar op mijn pootjes terecht in de virtuele ondersteuning.

Het geeft na achttien jaar nog steeds veel voldoening om als secretaresse te werken. En werken op afroep past goed bij me. Ik vaar het liefst strak op de deadline. Laat mij maar hollen en stilstaan. En ik kan veel beter relativeren en loslaten nu ik voor veel verschillende opdrachtgevers werk. In loondienst brak het me wel eens op dat ik loyaal ben en alles serieus neem, maar bij ad hoc klusjes voor vreemden is dat juist een pre. Ik mis wel eens collega’s om me heen (al is het heerlijk gewoon ongestoord in mezelf te kunnen praten), maar virtueel samenwerken is gezelliger dan ik had gedacht.

Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren

Virtual Clara maakt secretariële ondersteuning toegankelijk voor iedereen. Want elke vergadering is gebaat bij een goed verslag. Soms is het extra belangrijk om foutloze teksten op te leveren. En ook kleine tot middelgrote bedrijven die zich geen vaste secretaresse of VA kunnen veroorloven, hebben af en toe professionele ondersteuning nodig om succes te boeken. Dus weet me te vinden. Virtual Clara staat in de startblokken!

Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren