Open en bloot

tip virtual clara

Als je geen rijbewijs hebt, overkomt het je af en toe: Mensen die vanuit de auto naar je zwaaien en zich niet realiseren dat jij op de fiets heel zichtbaar bent, maar zij in hun auto niet of nauwelijks. Wie er zwaait? Geen idee!

Op de fiets ben je benaderbaar. Je maakt contact met de voetgangers en fietsers om je heen (al is het maar een lach of snauw, een korte groet). Soms fiets je een stukje met iemand op voor een praatje. En als het regent, word je nat. Heel natuurlijk, best lekker.

Stap je in je auto, dan sluit je alles even buiten. Jij ziet de wereld nog wel, maar die wereld ziet vooral de auto. En ik kan me voorstellen dat ook dat af en toe heerlijk is. Maar we kiezen er wel erg graag voor om ons af te zonderen. Door de auto te pakken, boodschappen te laten bezorgen, thuis te werken, online coachingstrajecten te doen.

Maar dat contact met andere mensen hebben we eigenlijk zo nodig! Als je met anderen praat, nuanceert dat je ideeën. Van anderen leer je. Ze helpen je om blinde vlekken te zien. En zeker in je werk heb je contact met anderen nodig om verandering en verbetering mogelijk te maken.

Vergadercultuur is tegenwoordig vaak het mikpunt van spot. Maar die cultuur is er niet zómaar. Het is super vervelend om te moeten vergaderen. Niemand wil dat. Maar resultaat heeft het meestal wel. Het heeft zin je medewerkers te verplichten af en toe bij elkaar te komen om met elkaar te praten over wat iedereen doet en vindt. Een goede werkgever snapt dat je mensen moet vertellen wat er in het beleid gaat veranderen, dat je geen memo moet sturen. En dat het waardevol is om brainstorms te organiseren. Vergaderen levert informatie en nieuwe inzichten op. Verbetert verstandhoudingen. En je weet beter wat je met elkaar aan het doen bent, als je er af en toe over vergadert.

Het is moeilijk iets soortgelijks te creëren als je niet in loondienst bent, als je zelfstandig thuis werkt. Het is niet eenvoudig om online door te praten over concepten, ze te laten groeien, om los te laten, te delen en samen te werken met mensen die je niet kent en niet ziet. En het is ook niet makkelijk om mensen bij elkaar te brengen als de dwang van de werkgever er niet is. Want het is vaak niet leuk om met anderen te communiceren. Het onderwerp spreekt je niet aan, of de machtsverhoudingen zijn niet prettig. Het is naar om met mensen die je niet zelf uitkiest te moeten praten over dingen die je aan het hart gaan. En in je eentje gaat alles sneller. Maar samen kom je verder.

Dus stap op die fiets! Geef je bloot, stel je open. En bezoek bijeenkomsten die je relevant vindt. Bouw een netwerk van bevlogen mensen, en breid dat als het even kan ook uit met ‘vervelende’ mensen. Want die verbreden je blik. Kom uit die auto. En haal het beste uit jezelf! Voor je het weet, bezoek je een vergadering waar iets bijzonders gebeurt. Waar goede ideeën vleugels krijgen. En fundamenten voor een betere toekomst worden gelegd.