Oogsttijd

Op Texel leef je met de seizoenen. Al is het maar omdat hier de appels en bramen daadwerkelijk in de struiken en bomen rond je huis voor het grijpen hangen. Dus we weten dat het tijd is voor de oogst. En het is prettig om je bedrijf met de seizoenen mee te laten lopen.

Zo is de herfst een mooi moment om de zakelijke oogst binnen te halen. Dat doe je administratief, door regelmatig naar de omzet en winst van je bedrijf te kijken en die te vergelijken met voorgaande jaren. Maar kijk ook eens wat je hebt gezaaid, hoe de oogst is en waar je een beetje bij mag sturen. Virtual Clara helpt je op weg!

Wat heb je gezaaid?

Bekijk wat je de afgelopen 12 maanden hebt geïnvesteerd in:

  • Kennis
  • Materiaal
  • Netwerken
  • Personeel
  • PR

Wat is je oogst?

Je hebt tijd en geld geïnvesteerd in je dagelijkse werk, maar ook in kennis, materiaal, netwerken, personeel of pr. Zie je die investeringen terug in opbrengsten? Vertaalde dat nieuwe apparaat of extra personeel zich in meer geld of in tijdswinst, of zijn de werkprocessen nog niet optimaal? Leverde die cursus of workshop goede ideeën op? En leidde dat dan ook al tot een andere werkwijze? Is je omzet hoger, of geeft het misschien meer werkplezier of juist ruimte voor je privéleven? Welke nieuwe kansen heb je te danken aan dat grotere netwerk of die mooie PR-campagne? Wat was een misoogst, waar liep je binnen, wat ligt er nog in het verschiet?

Is er een appeltje voor de dorst?

Je houdt natuurlijk ook rekening met het klimaat. Het ondernemersklimaat wel te verstaan. Want het kabinet is van alles van plan. Heb je een appeltje voor de dorst? Oftewel: Lukt het een deel van je oogst opzij te zetten? Hoe verhouden de voorgenomen belastingmaatregelen en verplichtingen zich tot je huidige bedrijfsvoering? Zet je pensioen opzij, heb je iets geregeld voor arbeidsongeschiktheid? Is het handig dat te doen of wijzigingen aan te brengen? 

Tot slot

Het leukste bewaren we voor het laatst: Plan het nieuwe jaar! Wat ga je de komende 12 maanden zaaien? Welk belastingvoordeel kun je pakken voor het einde van het jaar? Hoe investeer je in je netwerk rond de feestdagen? Wanneer maak je tijd vrij voor vakantie? En hoe optimaliseer je de volgende oogst?