Notulist


In 2001 begon ik met notuleren en ik ben er nooit meer mee opgehouden. De eerste tien jaar in loondienst in de Randstad, sinds 2011 als freelance notulist op en vanaf het prachtige eiland Texel. Soms woon ik vergaderingen bij, maar tegenwoordig werk ik meestal audiobestanden uit. Je kunt kiezen uit:

  • Een korte bondige weergave van de afspraken: Zo voorkom je discussie achteraf en maak je meteen duidelijk wat de vergadering heeft opgeleverd. Belangrijk, want vergaderen om het vergaderen vindt (bijna) niemand leuk.
  • Een uitgebreidere samenvatting: Hierin lees je ook de discussie terug. Want soms wil je niet alleen weten wat er is afgesproken, maar ook op welke gronden en wie er voor en tegen waren. Een bestuur kan een uitgebreid verslag gebruiken om haar afwezige leden te informeren. En van uitgebreide notulen kun je ook goed content voor sociale media maken.
  • Een woordelijk verslag: Overweeg dit eens als je een interessante lezing of podcast hebt gehoord. Staat het op papier, dan kun je teruglezen wat er is gezegd wanneer je maar wil. En je zult zien dat je de eerst keer toch ook veel gemist hebt. Een woordelijk verslag is handig als er in een vergadering met veel verschillende partijen belangrijke beslissingen worden genomen die nog jarenlang grote gevolgen zullen hebben. En goud waard in gesprekken rond klachten of (arbeids)conflicten. Want met een woordelijk verslag geef je alle partijen het gevoel gehoord te zijn. En je raakt minder snel in welles nietes situaties verzeild.

Naar welke vorm van verslaglegging je voorkeur ook uitgaat, met een verslag van Virtual Clara ben je in ieder geval altijd verzekerd van een objectieve en evenwichtige weergave van je bespreking. Dus heb je binnenkort een belangrijke vergadering? Neem hem op! Dat kan met je smartphone: Op een Android-telefoon kun je de Spraakrecorder gebruiken en met de iPhone bijvoorbeeld Recordium (de gratis versie werkt al prima). Stuur de audio-opname via WeTransfer, dropbox of per e-mail aan me door, dan maak ik er een mooi verslag van.