Redden we het klimaat wel op straat?

Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben zo’n klimaatfanaat. Ik klaagde in 2015 met Urgenda en 885 anderen de Nederlandse Staat aan. En ik dring liever niet mijn mening aan anderen op, maar ik sta wel voor mijn overtuigingen. Dus vond ik het vanmorgen absoluut noodzakelijk om in alle vroegte mijn onschuldige kindertjes naar de huiskamer te lokken met de belofte van een Disneyfilm, om hen vervolgens mijn vertaling van Greta Thunbergs toespraak over het klimaat voor te lezen. ‘Wat vinden jullie?’ eindigde ik mijn betoog voor de urgentie van klimaat maatregelen. ‘Spreekt ze namens jullie?’ En mijn meiden antwoordden in koor: ‘Mama, we hebben honger. We moeten naar school.’

klimaatstaking klimaat 27 september solution polution

En dat is natuurlijk prima. Ze zijn nog jong, zitten nog op de basisschool. Natuurlijk gaat het hen boven de pet. Het is vooral heel bewonderenswaardig dat zoveel middelbare scholieren al wel zo ver vooruit kijken en bevatten wat er gebeurt. Dat ze dat überhaupt onder ogen durven te zien. Toen ik op de middelbare school zat, alweer 27 jaar geleden, ging het volledig aan mij voorbij dat een Canadees meisje de volwassenen tot actie maande. Ik was toen 15, net zo oud als Greta nu. En mijn ouders hebben er destijds niet met me over gesproken. De verontrustende berichtgeving gebagatelliseerd. Want wij richtten ons thuis op welzijn voor mensen, niet op klimaat of flora en fauna.

Nou, we waren blijkbaar niet de enigen. Want er is niet goed genoeg voor flora en fauna gezorgd. En nu is, zoals dat dan gaat, juist het welzijn van mensen in gevaar. En nee, ik denk niet dat het alleen over volgende generaties gaat. Ik denk dat het ook om ons gaat. Om jouw leven en dat van mij. Maar ik vind het tegelijkertijd zó moeilijk om naar die overtuiging te leven. Om geen vlees te eten. Geen auto te gebruiken, niet op vliegvakantie te gaan. Om de verwarming in de winter niet aan te doen of die ambilight televisie uit te laten.

En misschien is dat ook allemaal niet nodig? Wat als de overheid nu meteen veel klimaat maatregelen neemt zodat wij onze huidige levensstijl min of meer kunnen bewaren zonder dat de wereld daaraan ten onder gaat? Is dat onmogelijk? Ik heb geen idee. Maar ik weet wel dat de uiteindelijke noodzakelijke maatregelen alleen maar naarder zullen worden als we te lang wachten. Hoe eerder de politieke leiders concreet aan de slag gaan, grote slagen maken, hoe minder ons leven er onder zal lijden. Dat lijkt me logisch. En daarom ga ik vrijdag staken in Den Haag.

klimaat staking 27 september

Met mijn staking geef ik het signaal af dat er gauw iets moet gebeuren. Wat er moet gebeuren, dat bepaalt de politiek. Ik heb er een mening over (die kan veranderen) en die mening geef ik door te stemmen, elke keer dat er verkiezingen zijn. Maar dát er iets moet gebeuren om het klimaat te redden, om ons te redden, dat vertel ik vrijdag 27 september. Dan staak ik. In Den Haag. Omdat ik in tegenstelling tot mijn kinderen wél een volledig ontwikkelde voorste hersenhelft hebt. Omdat ik wél naar de lange termijn durf te kijken. En omdat ik wil dat er meer gebeurt om de wereld veilig te houden, dan men op dit moment doet.

Op straat of online?

Redden we het klimaat door massaal de straat op te gaan? Misschien. Maar ik geloof vooral in dialoog. Gesprekken vinden plaats in achterafkamertjes, maar óók online. En klimaat is een onderwerp waar de meningen heel erg verdeeld over zijn. Dus wordt het in de wandelgang vermeden. Maar ik vind dat niet goed. Vandaag deel ik mijn privé overtuiging niet alleen met mijn kinderen, maar ook via mijn bedrijf op social media met vrienden, familie, collega’s en kennissen in mijn zakelijke netwerk. Want hoe je er ook over denkt, klimaat gaat ons allemaal aan. Samen kunnen we een verschil maken. Thuis en op het werk. En verschillen we van mening? Mooi! Daar worden uiteindelijke oplossingen vast beter van.

Dus laten wij het gesprek aangaan. Op straat. En online. Laten we samen dat verschil maken. Gisteren, vandaag en morgen. Zodat we er overmorgen ook nog zijn.

Contact virtual clara samenwerken VA secretaresse notulist transcriptie verslag vergadering vergaderen notulist transcriptie