How to become a kickass VA

 

Getipt door een collega bij DOK7EVEN gaf ik me in het voorjaar van 2015 op voor de 9-daagse online cursus How to Become a Kickass VA (#kickassva). Na vier jaar als ‘zelfstandig secretaresse’ had ik net besloten mezelf te upgraden naar Virtual Assistant, en het leek me niet overbodig dan eerst maar eens te onderzoeken wat men daar in Nederland zo al onder verstaat. De cursus kwam dus als geroepen en blijkt tot dusverre ook daadwerkelijk een geschenk uit de hemel.

Zelden heb ik zoveel plezier gehad als de afgelopen 11 dagen. Niet alleen is het ontzettend leuk om met een stuk of vijftig aankomende en doorgewinterde collega’s in een Facebookgroep ervaringen uit te wisselen, Patty Golsteijn en Thamara Zijlstra schotelen ons ook een tot in de puntjes doordacht programma voor. Ze hebben daarmee ongetwijfeld al de nodige Kickass VA’s op de wereld gezet. Waaronder natuurlijk Virtual Clara!

Virtual

 

Dus daar ben ik dan, jouw virtual Clara. Nu strekt dit toevoegsel eigenlijk niet bepaald tot aanbeveling. Want het woord virtual slaat niet, zoals ik in eerste instantie verwachtte, op ‘digitaal’ of ‘automatisering’. Virtueel betekent: ‘wat in het echt niet bestaat maar wel in je fantasie of op het internet.’ …. Dat staat natuurlijk in schril contrast tot de rol van een virtual assistant. Wat die ook te bieden heeft, gebakken lucht is het juist niet!

Wat maakt mij dan toch Virtual Clara? Ik zocht het eerst in virtue, ook wel vertaald als deugdzaamheid (She is a person of great virtue) of verdienste (The house is small, but it has the virtue of being easy to clean). Ik zal niet de eerste zijn om te beweren dat een schoon huis één van mijn virtues is, maar verdiensten heb ik natuurlijk best en ik doe mijn uiterste best om een ‘goed’ mens te zijn. Toch is dat niet waarom je mij in zou moeten huren. Waarom dan wel? Het was even zoeken, maar ik ben er uit: Een virtual assistant is … een virtuoos!

Virtuoos

 

Op internet wordt een virtuoos omschreven als ‘iemand die een kunst technisch volmaakt beheerst’. Ook wel ‘virtuositeit staat voor de extreme technische vaardigheid die iemand bijvoorbeeld kan bezitten bij het bespelen van een muziekinstrument, in combinatie met een sterke expressie.’

Geen zakelijke dienstverlener in Engeland, Amerika of Nederland zal zich virtuoos noemen. Zo’n woord ondermijnt al je geloofwaardigheid nog voor je begint. En toch, ga maar na: hoe gevarieerd het aanbod van virtual assistants ook is, wat is hun gemene deler? Het zijn mensen met technische vaardigheden, in combinatie met sterke expressie! Een virtual assistant is geen ziener, uitvinder, of wereldleider en een virtuoos muzikant is geen componist. Maar zoals een componist briljante musici nodig heeft om tot zijn recht te komen, zo kunnen de zieners, uitvinders en leiders van deze wereld niet zonder de technische vaardigheden en expressieve kracht van hun briljante, virtual assistant! Dus: zoek je een virtuoos assistent? Kijk dan niet verder! Ik ben het of ken er één die bij je past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *