Greta Thunberg bij de VN:

NEW YORK, maandag 23 september 2019: “Dit is zo fout. Ik zou hier niet moeten staan. Ik zou allang terug moeten zijn op school, aan de andere kant van de oceaan. En jullie kloppen bij mij aan voor hoop? Hoe durven jullie! Met jullie holle woorden hebben jullie me mijn dromen en kindertijd ontnomen. En dan mag ik nog van geluk spreken. Mensen lijden. Mensen sterven. Hele ecosystemen storten in. We staan aan het begin van massavernietiging. En jullie praten maar over geld en bouwen luchtkastelen van eeuwige economische groei. Hoe durven jullie!

De wetenschap is er al meer dan dertig jaar heel duidelijk over. Hoe durven jullie de andere kant op te kijken en hier te komen vertellen dat jullie genoeg doen, terwijl er geen spoor te bekennen is van de benodigde politieke maatregelen en oplossingen.

Klimaatverandering zijn wat je doet de perfecte samenvatting virtual clara VA secretaresse notulist transcriptie

Jullie zeggen dat jullie ons ‘horen’ en dat jullie snappen hoe urgent dit is. Maar hoe verdrietig en boos ik ook ben, ik wil dat niet geloven. Want als jullie de situatie volledig begrepen en toch niet in actie kwamen, dan zouden jullie slecht zijn. En ik weiger dat te geloven.  

Het populaire plan om onze uitstoot in 10 jaar tijd te halveren, geeft ons maar 50% kans om onder de 1,5 graden te blijven, met het risico dat we een onomkeerbare kettingreactie in gang zetten waar mensen geen controle meer over hebben. Misschien vinden jullie 50% acceptabel. Maar deze cijfers houden geen rekening met omslagpunten, terugkoppelingslussen, extra verborgen warmte in giftige luchtverontreiniging of rechtvaardigheid en billijkheid. Deze cijfers  zijn ook gebaseerd op de aanname dat mijn generatie en die van mijn kinderen honderden miljarden ton van jullie CO2 uit de lucht gaan halen met technologie die nog nauwelijks bestaat. Dus een risico van 50% is simpelweg onaanvaardbaar voor ons – degenen die met de gevolgen zullen moeten leven.

Om een kans van 67% te hebben dat we onder een wereldwijde stijging van de temperatuur met 1,5 graden blijven – het meest haalbare volgens het IPCC – mocht de wereld op 1 januari 2018 nog 420 gigaton koolstofdioxide uitstoten. Vandaag is dat al minder dan 350 gigaton. Hoe durven jullie te doen alsof dit opgelost kan worden met alledaagse en technische oplossingen? Met de huidige uitstoot zal het resterende CO2-budget binnen 8,5 jaar verdwenen zijn.

Vandaag worden er geen oplossingen of plannen gepresenteerd die in verhouding staan tot deze cijfers. Omdat deze cijfers te onaangenaam zijn. En jullie zijn nog altijd niet volwassen genoeg om te zeggen waar het op staat.

Jullie laten ons in de steek. Maar de jonge mensen beginnen jullie verraad te zien voor wat het is. De ogen van alle toekomstige generaties zijn op jullie gevestigd. En als jullie ervoor kiezen ons in de steek te laten, dan zeg ik dat we jullie nooit vergeven. We laten jullie hier niet mee weg komen. Hier en nu trekken we de grens. De wereld wordt wakker. En verandering komt eraan, of je het leuk vindt of niet.”

Lees ook eens deze toespraak van een 12-jarige in 1992.