Bitter

Wist je dat bitter heel goed is voor onze ingewanden? Bitter helpt je lijf bij de afbraak van vet en de opname van vitamines. Vandaar het gezegde: “Bitter in de mond, maakt de lever gezond.” Toch vinden de meeste mensen bitter niet lekker. Dus wordt de bittere smaak zoveel mogelijk uit groente en fruit gekweekt. En daarom smaken witlof en grapefruit lekkerder dan vijftig jaar terug.

De parallel naar werk is gauw gelegd. Want hoe zoet smaakt het gezelschap van gelijkgezinden! Lekker samen in je eigen bubbel. Niets is zo fijn als het roerend met elkaar eens zijn. Maar toch is elk gezelschap gebaat bij wat dissidenten. Heel bitter, zo’n domper op je feest van herkenning tijdens vergadering of zakenlunch. Maar afwijkende meningen dwingen je om beter na te denken, kritischer te kijken én je aanpak te verbeteren. Dat verhoogt de kwaliteit van je resultaat.

Dus verstop je niet in een kring gelijkgestemden! Doe er je voordeel mee als iemand iets zegt wat je liever niet wilt horen. Bitter in het gehoor, geeft je een streepje voor!

Enne, wil je graag wat bitters eten? Dan zit je in goed in deze tijd van het jaar. Vlierbessen houden griep en verkoudheid buiten de deur. Ze groeien gewoon aan de struiken om ons heen, zoals ze dat al duizenden jaren doen. En, wat een geluk: Ze smaken vreselijk bitter!