Veeg jij alleen je eigen straatje schoon?

Het woont heerlijk op Texel, maar je kunt er wel wat wereldvreemd van worden. Nou ga ik zo nu en dan naar de overkant voor een notuleeropdracht of zakelijke afspraak. Of ik breng de kinderen naar hun overkantse grootouders om te logeren. Maar als ik dan eens door het indrukwekkende Amsterdam loop, voel ik (geboren en getogen in de Randstad) me inmiddels toch wel vreselijk provinciaals. Zo op straat voelt dat best kwetsbaar, zeker met jonge kinderen onder je hoede.

Virtual Clara Texel Waalenburg Hiemstra afval

Die kinderen hadden overigens nergens last van. Ze speelden onbekommerd in het Oosterpark terwijl ik stond te popelen om een geschikte bushalte naar het CS te vinden. En toen ik hen uiteindelijk zo snel mogelijk door een Amsterdams buurtje meetroonde, alert op junks, zwervers en ander onheil, wandelde mijn oudste dochter op haar dooie akkertje richting het rondwervelende zwerfvuil dat ik juist probeerde te vermijden, raapte een plastic flesje op en zocht een vuilnisbak om het afval weg te gooien. ‘Laat dat liggen’, riep ik nog nagenoeg hysterisch. Maar toen bleek dat ze elke dag een stuk zwerfafval weggooit sinds ze daar iets over zag op het jeugdjournaal. En voor haar was afval afval. Of het nu op een Texels straatje lag of in de Amsterdamse goot.

Gelijk heeft ze. En goed voorbeeld doet volgen. Dus als ik nu ergens loop en er dwarrelt wat plastic rond, dan stop ik het in mijn tas en gooi het thuis weg. Niet alleen afval in mijn eigen tuintje of op het schoolplein, gewoon overal. Want alle beetjes helpen. De hele wereld mag schoon! Aanstaande zaterdag haal ik mijn dochter misschien zelfs wel in. Want dan is het World Cleanup Day. Doe je mee? Of veeg jij alleen je eigen straatje schoon?

World Cleanup Day Virtual Clara